dziewczynka

Posiłki w przedszkolu

Codzienne posiłki w przedszkolu są dostarczane przez firmę cateringową specjalizującą się w przygotowywaniu pełnowartościowych dań dla dzieci. Wszystkie potrawy powstają zgodnie z zasadami dietetyki oraz obowiązującymi normami żywieniowymi, co gwarantuje dostarczenie niezbędnych składników odżywczych. Zbilansowana dieta wpływa korzystnie na koncentrację, poziom energii oraz odporność najmłodszych.

Każdego dnia dzieci otrzymują cztery pełnowartościowe posiłki: śniadanie, drugie śniadanie w formie przekąski owocowej, obiad oraz podwieczorek. Jadłospis układany jest z uwzględnieniem sezonowości produktów oraz ich wartości odżywczych. Dbamy również o potrzeby dzieci z alergiami pokarmowymi, oferując dostosowane do nich diety eliminacyjne. Odpowiednio skomponowane posiłki w przedszkolu wspierają kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych już od najmłodszych lat.

Jak planować wyżywienie dzieci w przedszkolu?

Profesjonalne wyżywienie dzieci w przedszkolu wymaga starannego planowania, uwzględniającego potrzeby rozwojowe najmłodszych. Jadłospisy opracowywane są na podstawie rekomendacji specjalistów ds. żywienia oraz preferencji smakowych dzieci. Kluczowym elementem jest różnorodność diety, zapewniająca wszystkie niezbędne witaminy i minerały.

W menu znajdują się produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce, nabiał, mięso, ryby oraz rośliny strączkowe. Unikamy wysoko przetworzonej żywności, nadmiaru cukru i soli, aby wspierać zdrowy rozwój dzieci. W ciągu dnia dzieci mają stały dostęp do napojów, takich jak woda oraz kompoty.

Rodzice mogą zapoznać się z aktualnym jadłospisem i szczegółowymi informacjami dotyczącymi diety. Dokumenty zawierające planowane menu są dostępne w sekcji dokumenty dla rodziców. Regularnie konsultujemy menu z dietetykami oraz opiekunami, aby zapewnić najwyższą jakość wyżywienia dzieci w przedszkolu.

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE:
pieczywo,
jajko na twardo,
ser żółty,
masło,
warzywa.

II ŚNIADANIE:
owoc,
barszcz czerwony z ziemniakami i majerankiem.

II DANIE:
pierogi z białym serem,
polewa jogurtowa z musem truskawkowym i siemieniem lnianym.

PODWIECZOREK:
kanapka na chlebie razowym z pastą z szynki z kiszonym ogórkiem i szczypiorkiem.

WTOREK

ŚNIADANIE:
pieczywo,
twarożek ze szczypiorkiem,
szynka drobiowa,
masło,
warzywa.

II ŚNIADANIE:
owoc,
pomidorowa na bulionie warzywnym z drobnym makaronem orzo.

II DANIE:
azjatycka potrawka z indyka z warzywami,
kasza bulgur.

PODWIECZOREK:
budyń jaglany z naturalnym kakao na mleku,
herbatniki.

ŚRODA

ŚNIADANIE:
kawa zbożowa na mleku,
pieczywo,
serek kanapkowy,
szynka z indyka,
masło,
warzywa.

II ŚNIADANIE:
owoc,
brokułowa z ziemniakami i koperkiem.

II DANIE:
klops wieprzowo wołowy z ciecierzycą w sosie pieczeniowym,
ryż biało brązowy,
surówka z marchewki.

PODWIECZOREK:
bułeczka maślana,
powidła śliwkowe.

CZWARTEK

ŚNIADANIE:
pieczywo,
pasta jajeczna,
szynka drobiowa,
masło,
warzywa.

II ŚNIADANIE:
owoc,
zupa nylonowa z mocą koperku.

II DANIE:
panierowany kotlecik z kurczaka w otrębach,
ziemniaki,
letnia sałatka z białej kapusty.

PODWIECZOREK:
pudding ryżowy na mleku z wanilią,
mus jabłkowy.

PIĄTEK

ŚNIADANIE:
owsianka z pieczoną gruszką i cynamonem,
pieczywo,
szynka z indyka,
pasta z białej fasoli z majerankiem i jabłkiem,
masło,
warzywa.

II ŚNIADANIE:
owoc,
krem paprykowo jarzynowy z pestkami dyni.

II DANIE:
pulpet z dorsza w sosie koperkowym,
kasza pęczak,
sałatka z kiszoną kapustą z prażonym sezamem.

PODWIECZOREK:
drożdżówka pełnoziarnista z twarogiem.