dziewczynka

Posiłki w przedszkolu

Codzienne posiłki w przedszkolu są dostarczane przez firmę cateringową specjalizującą się w przygotowywaniu pełnowartościowych dań dla dzieci. Wszystkie potrawy powstają zgodnie z zasadami dietetyki oraz obowiązującymi normami żywieniowymi, co gwarantuje dostarczenie niezbędnych składników odżywczych. Zbilansowana dieta wpływa korzystnie na koncentrację, poziom energii oraz odporność najmłodszych.

Każdego dnia dzieci otrzymują cztery pełnowartościowe posiłki: śniadanie, drugie śniadanie w formie przekąski owocowej, obiad oraz podwieczorek. Jadłospis układany jest z uwzględnieniem sezonowości produktów oraz ich wartości odżywczych. Dbamy również o potrzeby dzieci z alergiami pokarmowymi, oferując dostosowane do nich diety eliminacyjne. Odpowiednio skomponowane posiłki w przedszkolu wspierają kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych już od najmłodszych lat.

Jak planować wyżywienie dzieci w przedszkolu?

Profesjonalne wyżywienie dzieci w przedszkolu wymaga starannego planowania, uwzględniającego potrzeby rozwojowe najmłodszych. Jadłospisy opracowywane są na podstawie rekomendacji specjalistów ds. żywienia oraz preferencji smakowych dzieci. Kluczowym elementem jest różnorodność diety, zapewniająca wszystkie niezbędne witaminy i minerały.

W menu znajdują się produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce, nabiał, mięso, ryby oraz rośliny strączkowe. Unikamy wysoko przetworzonej żywności, nadmiaru cukru i soli, aby wspierać zdrowy rozwój dzieci. W ciągu dnia dzieci mają stały dostęp do napojów, takich jak woda oraz kompoty.

Rodzice mogą zapoznać się z aktualnym jadłospisem i szczegółowymi informacjami dotyczącymi diety. Dokumenty zawierające planowane menu są dostępne w sekcji dokumenty dla rodziców. Regularnie konsultujemy menu z dietetykami oraz opiekunami, aby zapewnić najwyższą jakość wyżywienia dzieci w przedszkolu.

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE:
płatki kukurydziane bez cukru na mleku,
pieczywo,
szynka drobiowa,
serek homogenizowany naturalny,
masło,
warzywa.

II ŚNIADANIE:
owoc,
rozgrzewająca grochowa z ziemniakami i majerankiem.

II DANIE:
makaron,
truskawki w jogurcie naturalnym,
twaróg do posypania.

PODWIECZOREK:
trójkąty do samodzielnego zawinięcia,
hummus z ciecierzycy posypany prażonym sezamem,
warzywa.

WTOREK

ŚNIADANIE:
płatki jaglane z bananami,
domowe tosty na chlebie graham z sosem pomidorowym i serem z pieca,
warzywa.

II ŚNIADANIE:
owoc,
bulion warzywny z jarzynami i kaszką manną.

II DANIE:
mielony drobiowy z warzywami z pieca,
ziemniaki,
marchewka na ciepło.

PODWIECZOREK:
galaretka wiśniowa,
domowy biszkopt z siemieniem lnianym.

ŚRODA

ŚNIADANIE:
pieczywo,
jajecznica z pieca,
ser żółty Gouda,
masło,
warzywa.

II ŚNIADANIE:
owoc,
barszcz czerwony z ziemniakami i majerankiem.

II DANIE:
pierogi z mięsem i cebulką,
sałatka z kiszonego ogórka.

PODWIECZOREK:
pudding z ryżu na mleku,
pieczone jabłko z cynamonem.

CZWARTEK

ŚNIADANIE:
pieczywo,
pasta z pieczonych warzyw i ciecierzycy,
twarożek ze szczypiorkiem,
masło,
warzywa.

II ŚNIADANIE:
owoc,
pomidorowa na bulionie warzywnym z drobnym makaronem.

II DANIE:
duszony indyk w mleczku kokosowym,
kasza bulgur,
sałatka z kapusty pekińskiej.

PODWIECZOREK:
racuchy z jabłkami,
mus z owoców leśnych z jogurtem.

PIĄTEK

ŚNIADANIE:
owsianka Halloweenowa, czyli z truskawkami i tartym buraczkiem,
pieczywo,
ser żółty Gouda,
domowe masło orzechowe,
masło,
warzywa.

II ŚNIADANIE:
owoc,
krem dyniowy z domowym popcornem.

II DANIE:
paluszki rybne,
kus kus perłowy z warzywami z pary,
dip z tartego ogórka.

PODWIECZOREK:
marchewkowe muffiny z otrębami,
cynamonowe kakao do picia.